Dragen is voor iedereen!

Het dragen van jonge kindjes is een eeuwenoude gewoonte. Ook vandaag de dag worden kindjes in de meeste culturen nog gedragen op de heup, buik of rug van hun moeder , vader, tante of grote zus of broer. En dat is niet voor niets!

Tot een paar jaar geleden vonden we de draagdoek vooral heel alternatief en wollig. Gelukkig raken we ons er steeds meer van bewust dat dragen niet vreemd is, maar eigenlijk juist heel logisch. Het dragen in de draagdoek heeft met zo veel meer te maken dat alleen het kunnen vervoeren van je kindje…  Als je kijkt naar onze fysiologie, zijn er duidelijke aanwijzingen dat dragen iets is waarvoor mensenbaby’s zijn gemaakt!

Fysiologie

Je baby wordt geboren met verschillende reflexen die je direct kunt linken aan de behoefte gedragen te worden. Zo wordt een baby geboren met het Moro-en Gijpreflex (het schrikreflex). Als een baby schrikt, zie je dat het zijn lijfje opent en spreidt en vervolgens een grijpreflex gebruikt. Het klampt zich als het ware aan je vast. Je kindje zoekt veiligheid en troost en vindt dat het beste tegen zijn mama of papa aan.

Als je de fysiologie van een baby bekijkt, zul je zien dat zijn lijfje het liefst in een hurk-spreid-houding verkeert. Wanneer je een baby’tje optilt, zal het automatisch deze houding aannemen. Op die manier kan het zich het beste aan de ouder vastklampen.

Het dragen van je kindje in de juiste positie kan je kindje helpen bij verschillende klachten zoals reflux en krampjes. Maar ook kindjes die speciale aandacht nodig hebben, zoals te vroeg geboren baby’s, kindjes met heupproblemen, syndroom van Down,  een verstoorde spierspanning of overmatige mentale spanning kunnen heel veel baat hebben bij het gedragen worden.

Mentale en sociaal- emotionele ontwikkeling

Als je je kindje dichtbij je draagt, geef je het een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Je kindje hoort je hartslag en je stem, ruikt je en herkent de wiegende beweging vanuit de tijd in de buik.

Als ouder leer je door deze nabijheid de signalen en behoeften van je kindje snel herkennen, waardoor je er beter op kunt reageren. Dit is natuurlijk erg goed voor jullie band. Je kindje zal hierdoor veel minder hoeven te huilen.

Een kindje in de draagdoek wordt aan minder prikkels blootgesteld en kan vanuit de meest vertrouwde plek de wereld om zich heen in eigen tempo ontdekken.  Het ervaart hoe de ouders reageren in bepaalde situaties en leert daarmee wat veilig is en wat niet. Je kindje is op ooghoogte met andere mensen, wat bijdraagt aan de sociale ontwikkeling.

De kracht van aanraking

Wist je dat aanraking niet alleen fijn is, maar een eerste levensbehoefte? Een gebrek aan aanraking wordt steeds vaker in verband gebracht met slechter groeien, vaker ziek zijn en stress. Wanneer er sprake is van huid-op-huid contact, maken jij en je baby oxytocine aan. Dit hormoon zorgt voor ontspanning, rust, gevoel van liefde, een betere doorbloeding, lagere hartslag en het stimuleert de borstvoeding. Door je kindje te dragen, voelen jullie je beiden relaxed en goed!

Ben je al overtuigd? Boek dan hier een consult
Waarom dragen met een draagdoek?
Waarom dragen met een draagdoek?